sobota, 2 kwietnia 2011

Zupa z zielonej soczewicy

Szybki i smaczny sposób na super zdrowe jedzenie w czasie kiedy brakuje sezonowych warzyw? Zupa z soczewicy! Potrzebujesz tylko włoszczyzny, soczewicy i przypraw do zup.

Składniki
  • szklanka zielonej soczewicy (dla lepszej przyswajalności można ją wcześniej namoczyć na noc i później odlać wodę, ale niekoniecznie)
  • włoszczyzna (np: 1 por, 1 lub 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, cebula)
  • półtora litra wody
  • przyprawy
Kroimy włoszczyznę (można grubo bo całość będziemy miksować), wrzucamy do garnka razem z wodą, soczewicą i przyprawami, gotujemy do miękkości soczewicy, miksujemy blenderem, doprawiamy. Żeby zupka dobrze smakowała trzeba ją odpowiednio doprawić np: solą kamienną, przyprawami wzmacniającymi smak bulionu warzywnego (sos sojowy, krem balsamiczny), zielem angielskim, majerankiem i innymi ziołami. Rewelacyjnie smakuje z przyprawami orientalnymi (curry, garam masala), świetnie też na ostro (chili, pieprz ziołowy). Bardzo dobrze na smak wpływa też dodatek śmietany albo masła. Smacznego!

Sprawdź również przepis na pastę z soczewicy.
J&S Kmiecik

4 komentarze:

  1. Wygląda baaardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. proste, a jakie dobre! i do tego zdrowe :)
    przepis wypróbuję z pewnością!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię kremy, ale takiego jeszcze nie kosztowałam

    OdpowiedzUsuń
  4. już wiem, co będę miał na pojutrze na obiad ;}
    dzięki!

    OdpowiedzUsuń