sobota, 11 marca 2017

Chleb z kaszy gryczanej niepalonej [bezglutenowy]


To jest absolutnie nadzwyczajny przepis na SUPER-ZDROWY i wyjątkowy chleb. Wyjątkowy bo praktycznie tylko z dwóch składników - kaszy gryczanej niepalonej i wody - a dzięki odpowiedniemu przygotowaniu ma fajną konsystencję i sprężystość, całkiem jak "zwyczajne" chleby. Cały sekret polega na odpowiednio długim namoczeniu kaszy, później jej zmiksowaniu, odczekaniu i gotowe.

Składniki:
  • 1 kg kaszy gryczanej niepalonej nazywanej też białą (5 szklanek)
  • 1.5 litra letniej lub zimnej wody (6 szklanek)
  • 35 g soli (1.5 łyżki)
i opcjonalnie przyprawy i/lub nasiona, czyli nie trzeba ale warto dodać:
  • 1 szklanka siemienia lnianego (160g)
  • 100 g łuskanych nasion dyni
  • 100 g łuskanych nasion słonecznika
  • 1 łyżka kminku (10g)
Wykonanie można podzielić na 3 etapy przedzielone czekaniem:

1. Namoczenie kaszy. Kaszę gryczaną płuczemy i zalewamy wodą. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej na co najmniej 48 godzin. Już po kliku godzinach od namoczenia kasza wchłonie wodę, stanie się kleista i śluzowata. Przynajmniej raz dziennie warto kaszę zamieszać. Po około 48 godzinach można zaobserwować oznaki fermentacji (bąble powietrza), część nasion może być skiełkowana (ale nie musi). Dzięki takiemu namoczeniu ciasto później urośnie, będzie miało dobrą konsystencję i kasza stanie się jeszcze lepiej przyswajalna i prozdrowotna. Eksperymentowaliśmy również z dodatkiem octu jabłkowego do namoczenia ale nie było wyraźnego efektu.

2. Miksowanie i wzrost ciasta. Do namoczonej kaszy dodajemy sól (i inne przyprawy) i miksujemy blenderem na gładką masę. Po zmiksowaniu dodajemy nasiona, mieszamy. Ciasto o konsystencji budyniu rozkładamy do 2 podłużnych foremek (wymiary tych na zdjęciu d- 36cm, sz-12cm, w- 7cm). Przedtem foremki smarujemy masłem lub olejem kokosowym i wysypujemy płatkami lub mąką (dowolnego rodzaju - bezglutenową jeśli chleb ma być bezglutenowy). Ciasto w foremkach zostawiamy na ok. 8-12 godzin w temperaturze pokojowej, na przykład w zimnym piekarniku. Po tym czasie ciasto powinno nieco podrosnąć.


3. Pieczemy około 80 minut o temperaturze 180-160°C. 



Smacznego!

PS1. Chleb przygotowujemy z kaszy niepalonej a nie z mąki gryczanej - to chyba najczęstsza przyczyna problemu "a mi nie wychodzi".

PS2. Jeśli jeszcze nie znacie, sprawdźcie też przepis na ciasto naleśnikowe z namoczonej kaszy gryczanej

1 komentarz:

  1. I was recommended this website by my cousin. I am not sure
    whether this post is written by him as no one else know such
    detailed about my problem. You are wonderful! Thanks!

    OdpowiedzUsuń