wtorek, 1 marca 2016

Czekoladowe ciasto z fasoli [bezglutenowe]

Dziś przepis na ciasto wyłącznie z naturalnych i wartościowych produktów, na bazie fasoli, bez cukru. Ciasto jest pyszne co zostało potwierdzone przez niejadków dietetycznych potraw :)

Składniki:
  • 250g dowolnej fasoli (waga suchej) - namoczyć dzień wcześniej, odlać wodę z namaczania i ugotować
  • 6 jajek
  • 3 mocno dojrzałe banany
  • 200 g suszonych daktyli bez pestek
  • 2 łyżki kakao
  • 1 gorzka czekolada 70% kakao
  • 2 kopiate łyżki masła klarowanego, wymiennie może też być olej kokosowy lub zwykłe masło
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100g suszonej żurawiny (albo inne bakalie)
Czekoladę i masło roztapiamy na wolnym ogniu lub w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki miksujemy na gładka masę. Przelewamy do form wyłożonych papierem do pieczenia. Najlepiej do dwóch wąskich form, np. keksówek ok. 25 cm długości. Wstawiamy do piekarnika na ok. 45 minut a temperaturę nastawiamy na 160°C.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz