Menu

zaktualizowano 28-04-2010
Warzywa i owoce,
ale niezbyt słodkie i nie za dużo skrobii

Giuseppe Arcimboldo. Ogrodnik
(odwrócony o 180 stopni), 1590
Dieta warzywno-owocowa jest rodzajem głodówki opartej na spożywaniu wyłącznie warzyw i owoców. Należy również zrezygnować z warzyw i owoców o dużej zawartości cukrów prostych - ziemniaki, banany, pomarańcze, gruszki.

Identyczne lub podobne założenia funkcjonują również pod nazwami: dieta owocowo-warzywna, dieta oczyszczająca, dieta warzywna, dieta jarzynowa, dieta dr Dąbrowskiej.

Przyprawy
Do przyprawiania potraw można używać naturalnych przypraw, ziół, aromatycznych warzyw (np. czosnek, koperek, szczypiorek) oraz nierafinowaną sól kamienną lub morską. Najbardziej popularna sól warzona jest otrzymywana poprzez usuwanie z soli kamiennej cennych soli mineralnych i mikroelementów, w związku z tym oprócz nadawania słonego smaku nie ma żadnych zalet. Doskonałym zamiennikiem soli są wodorosty morskie ze względu na wyjątkowe bogactwo minerałów.

Przykłady polecanych warzyw i owoców
  • kapusta (wszystkie rodzaje), jarmuż, sałata, rzodkiew (wszystkie rodzaje), rzepa, kalarepa, brokuł, kalafior, cebula, por, czosnek, marchew, pietruszka, seler, ogórek, burak ćwikłowy.
  • psiankowate: oberżyna (bakłażan), papryka, pomidory. Psiankowate należy wykluczyć z diety lub stosować w ograniczonych ilościach przy reumatyzmie, zapaleniu stawów lub niedoborze wapnia. U osób wrażliwych warzywa psiankowate mogą powodować negatywne reakcje i działania alergizujące.
  • owoce: jabłka, borówki, maliny, czarna porzeczka, czereśnie, cytryna, kiwi, arbuz, melon.
Owoce najlepiej spożywać w oddzielnych posiłkach.

Surowe czy gotowane?
Surowe warzywa i owoce są bogate w enzymy i inne nietrwałe substancje obecne w "żywych" roślinach, które sprzyjają detoksykacji organizmu. Jednak nadmierne spożycie nieugotowanego pożywienia może osłabić trawienie i wywołać zbyt gwałtowne reakcje oczyszczające. System trawienny wielu osób jest zbyt słaby żeby poradzić sobie z trawieniem większych dawek surowych warzyw i owoców.

W sytuacji znacznego osłabienia organizmu czy nietolerancji surowych pokarmów należy spożywać wyłącznie warzywa poddane choćby krótkotrwałej obróbce termicznej: ugotowane, upieczone, na parze. W takiej sytuacji doskonałym rozwiązaniem jest zadbanie o obecność w diecie kiszonych warzyw (tym samym niejako częściowo przetrawionych - lżej strawnych), które wzbogacają florę jelitową wzmacniając funkcje trawienne. Stan flory jelitowej jest kluczowy dla poprawnego funkcjonowania trawienia. Bardzo ważne jest dokładne przeżuwanie pokarmów, tak aby zapewnić ich lekkostrawność.

Po ustabilizowaniu funkcji trawiennych i wzmocnieniu organizmu można stopniowo wprowadzać surowe warzywa. Jest to proces indywidualny, który należy dostosować do odpowiedzi własnego organizmu.


Przykładowe jednodniowe menu

Śniadanie:
  • sok z marchwi, barszcz czerwony (doprawiony ziołami zakwas buraczany podany na ciepło)
  • surówka - korzeń selera, rzodkiewka, seler naciowy
  • surówka - kapusta pekińska, marchewka, jabłko
  • gotowana biała kapusta na ciepło

Drugie śniadanie:
  • grejpfrut

Obiad:
  • surówka - pomidor, korzeń pietruszki, cebula
  • surówka - sałata zielona, jabłko, por
  • kalafior na parze ze szczypiorkiem
  • zupa - pomidorowa

Podwieczorek:
  • jabłko

Kolacja:
  • świeżo wyciśnięty sok owocowy (grejpfrut, jabłko, porzeczka)
  • surówka - biała rzodkiew, cebula, jabłko, rodzynki
  • surówka - świeży ogórek, papryka, pomidor
  • jabłko pieczone faszerowane rodzynkami

Patrz również na plan 3 dniowej diety oczyszczającej w wersji warzywno owocowej oraz złagodzonej poprzez dodatek nierafinowanych zbóż.

Przepisy

Na tym blogu publikujemy przepisy zarówno ścisłej diety warzywno-owocowej (patrz przepisy warzywno - owocowe) jak i przepisy bardziej urozmaicone, które mogą stanowić podstawę codziennego, zdrowego żywienia (patrz przepisy pełnowartościowe). Potrawy wyłącznie warzywno-owocowe mogą być łatwo przekształcone w pełnowartościowy posiłek poprzez dodatek zbóż z pełnego przemiału, nasion, produktów białkowych lub też niewielki dodatek tłuszczów.
    J&S Kmiecik

    18 komentarzy:

    1. owoce i warzywa maja duzo wody ale trzeba tez jej dostarczac w czystej postaci, ja pije mniej wiecej 5 szklanek wody z kranu kiedys pilam oligocenska ale nie wiedzialam, ze ja mozna tylko tak krotko przechowywac i ze jej ujecia sa w zlym stanie, dzieki bogu ze nie nabawilam sie jakiejs bakterii

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Witam serdecznie,
        Mam do Was pytanie. Chcialabym zaczac ta diete, ale moim oroblem byc moze jest nie zrozumienie jadlospisu:) W powyzszym, przykladowym menu, kazdy z posilkow posiada kilka podpunktow, czy to znaczy, ze mama zjesc mniej wiecej wszytsko z tych wymienionych produktow? czy moze wybrac sobie? Podobnie jest w ksiazce, podany jest jadlospis, ale nie jest napisane , czy cos z tego trzeba wybrac, czy zjesc wszystko wymienione. Wiem, pytanie dla niektorych banalne, ale dla mnie wazne ;) Prosze o pomoc.

        Usuń
      2. Powyższe, przykładowe menu zaplanowałem dla jednego z ośrodków gdzie odbywają się turnusy diety warzywno-owocowej. Czyli tam, w ramach jednego posiłku, podaje się wszystkie wymienione potrawy. Ale w warunkach domowych, na przykład na obiad, w zupełności wystarczą 1 lub 2 potrawy zamiast 4 pozycji. Dobrze jest zadbać o to, żeby nie jeść w kółko tego samego - w ramach możliwości, posiłki powinny zawierać różne warzywa i owoce.

        Usuń
      3. tutaj propozycja nieco mniej różnorodnego menu (pkt 2, dieta oczyszczająca, czyli warzywno-owocowa): http://www.dietawarzywnoowocowa.pl/p/dieta-3-dniowa.html

        Usuń
    2. Slicznie Ci dziekuje:)

      Pozdrawiam serdecznie

      OdpowiedzUsuń
    3. Witam! Moje pytanie dotyczy pomidorów w diecie. Dlaczego w przykładach polecanych warzyw przy pomidorach jest zaznaczone nie więcej niż dwa dziennie? Jestem na diecie ponad trzy tygodnie, ale pomidorów jem dużo, czasami nawet kilogram, ale nie codziennie. Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. dziękujemy za wpis, tekst został zaktualizowany i rozszerzony

        Usuń
    4. Witam, chcialabym zastosowac powyzsza diete, ale martwie sie zbytnia utrata wagi. Jestem osoba bardzo szczupla i nie chcialabym schudnac wiecej niz 2 kilogramy. Pozdrawiam Agnieszka

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ja też jestem szczupła i po dwóch tygodniach schudłam 2,5 kg.
        Magda

        Usuń
    5. Witam, mam jeszcze dwa krotkie pytania: czy mozna jesc warzywa straczkowe i czy mozna dodawac do potraw olej lniany lub inny? Agnieszka

      OdpowiedzUsuń
    6. Ile można schudnąć na takiej diecie i czy mozna?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Można, ale ile, to zależy od wielu czynników. Przykładowo: Mąż 89 kg, wzrost 180 cm, po 4 tygodniach - 7,5 kg. Ja 176 cm, waga 63,5 kg, po 4 tyg - 6 kg. W moim przypadku to za dużo. Mąż ma jeszcze zapasy :).
        Pozdrawiam, Magda.

        Usuń
    7. Witam. Cierpię na Wrzodziejące zapalenie jelita grubego, czy w przypadku choroby dieta jest bezpieczna?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. prosze obejrzec film Paula Nilsona na YOU TUBE,on tez cierpial na chore jelito grube....super film,lekko sie oglada i zawiera przepis na zdrowie

        Usuń
    8. Witam,
      Jestem zainteresowana tą dietą ale wypatrzyłam coś takiego w necie:
      http://sienkiewiczowka.pl/dieta-fit.html
      i zastanawiam się czy nie skorzystać z takiego rozwiązania, bo wtedy byłoby mi łatwiej przebrnąć przez początek diety. Macie jakieś doświadczenia lub info na ten temat?
      Dziękuję i pozdrawiam.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Na zorganizowanym turnusie zawsze łatwiej. Polecam podkarpacie, albo tu http://pl.villacarpatia.pl/ albo tu http://www.domojcapio.pl/dieta.html

        Usuń
    9. Dieta warzywno-owocowa nie jest żadnym typem głodówki,jak sama nazwa wskazuje głodówka -głodowanie,dieta.....to dieta ,pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    10. Dzień dobry. Jestem na tej diecie (przestrzegam rygorystycznie) od 17 marca 2014. Nie miałem jak do tej pory sensacji opisywanych w książce Ewy Dąbrowskie w rodzaju bólów głowy w pierwszych dniach czy kryzysów ozdrowieńczych. Efekty jakie do tej pory odnotowałem to obniżenie ciśnienia krwi (tak się dzieje przy wielu dietach) i jego stabilizacja. Odstawiłem tabletki na nadciśnienie. Straciłem także na wadze w ciągu 20 dni 7kg. Myślę że są także inne efekty ale to pokażą badania po zakończeniu diety. Mam zamiar przetrwać 6 tygodni a więc jeszcze kolejne 20 dni. Oczekuję ustąpienia kilku dolegliwości które mi dokuczają od wielu lat. Szukam w internecie, ale jak do tej pory nie natrafiłem na relacje osób (z pierwszej ręki) które w wyniku stosowania tej diety wyleczyły się z uciążliwych dolegliwośći różnego rodzaju. Jeśli czyta to ktoś taki to proszę uprzejmie aby odpisał i potwierdził lub nie.

      OdpowiedzUsuń