środa, 1 stycznia 2014

Naleśniki z kaszy gryczanej [przepis na ciasto naleśnikowe]

Dziś wynik bardzo udanego eksperymentu na ciasto naleśnikowe z kaszy gryczanej. W bardzo zdrowej wersji. Mąkę zastąpiliśmy surową, niepaloną kaszą gryczaną, po wcześniejszym namoczeniu i zmiksowaniu. Takie naleśniki to łatwy w przygotowaniu, odżywczy i bezglutenowy zamiennik dla naleśników z białej mąki.

Przepis:
  1. Namocz 2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej w większej ilości wody i pozostaw na 24 godziny. Woda może się zapienić, stać nieco "śliska" ale to normalne.
  2. Po namoczeniu odlej wodę i przepłucz kaszę.
  3. Wrzuć kaszę do blendera, zalej ją wodą (może być tyle żeby powierzchnia wody przykryła kaszę) i zmiksuj kaszę z wodą na gładką masę. Dodaj szczyptę lub dwie soli. Dolej tyle wody (może być gazowana) żeby masa miała lejącą konsystencję ciasta naleśnikowego (lub śmietany).
  4. No i już masz ciasto naleśnikowe gotowe do smażenia!
To przepis na naleśniki w 100% gryczane. Eksperymentując, podzieliliśmy 2 szklanki namoczonej i przepłukanej kaszy na dwie połowy. Jedną połowę przygotowaliśmy według punktu 3, a drugą tak samo tyle, że z dodatkiem surowego jajka i 2 łyżek jogurtu naturalnego. Poniżej, na zdjęciu, efekt po usmażeniu. Po lewej są naleśniki z dodatkiem jajka i jogurtu, a po prawej naleśniki z samej kaszy z wodą (te bardziej szare).


Naleśniki smażyły się bezproblemowo. Można je smażyć na tłuszczu (np. na maśle klarowanym), można bez tłuszczu na nieprzywierającej ceramicznej patelni. Naleśniki nie rozpadają się, ciasto jest zwarte, łatwo się nie rozrywa i nadaje się do wszelkich naleśnikowych potraw. Smak gryki w naleśnikach jest subtelny, w wersji z jajkiem i jogurtem prawie niezauważalny, w wersji "sama kasza z wodą" wyraźniejszy, szczególnie przy mocniejszym przysmażeniu. Naprawdę rewelacja! Smacznego!

J&S Kmiecik

7 komentarzy:

  1. te naleśniki są genialne!!! takie proste i takie smaczne, że w życiu bym się nie spodziewała! Bardziej pasują mi z pikantnymi dodatkami, na słodko jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawi mnie ile to ma kalorii, a ile wartości, da to jakoś radę zmierzyć? hmm

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja od dawna robię takie same naleśniki, tyle, że z mąki gryczanej, odrobiny soli i wody :D Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo dobre i proste w wykonaniu, dodałem łyżkę oliwy do ciasta, przez co lepiej smażą się na suchej patelni. wielkie dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja smaze na oleju kokosowym :) pychota!

    OdpowiedzUsuń
  6. Więcej ruchu i więcej płynów za dnia, to proste recepty na utrzymanie wagi. A utrzymanie wagi jest sporym sukcesem. Potem mona zacząć się odchudzać. Zamiast słodkich soków owocowych warto sięgnąć zwłaszcza latem po zielona herbatę i mate green np. fitness lub fuerte

    OdpowiedzUsuń