poniedziałek, 5 lipca 2010

Sznycle z rzodkiewki i płatków owsianych



Sznycle z rzodkiewki i płatków zbożowych to smaczny, pełnowartościowy posiłek, który może być spożywany oddzielnie lub z dodatkami np. surówek, sosów.

Składniki:
  • 3 jajka
  • cebula zielona 60g
  • mąka razowa orkisz 50g
  • płatki owsiane 60g
  • rzodkiewka 180g
  • przyprawy: sól ziołowa, pieprz,  pietruszka zielona, szałwia, czosnek 3 ząbki, kurkuma, pieprz cayenne (ostra papryka chilli)
  • do smażenia: dobrej jakości oliwa z oliwek extra virgin lub oliwa z dodatkiem masła klarowanego

Sposób wykonania:

Rzodkiewkę, cebulę, czosnek drobno szatkujemy, solimy i ugniatamy ręką, aby składniki nieco zmiękły, i aż pojawi się sok. Dodajemy płatki, mieszamy i zostawiamy na pól godziny aby płatki namokły.


Następnie dodajemy jajka, mąkę i przyprawy, mieszamy i kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obydwu stron, serwujemy z surówkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza