poniedziałek, 19 lipca 2010

Surówka z selera i pomarańczy


Korzeń selera jest bogatym źródłem potasu, wapnia, fosforanów, błonnika, o bardzo niskiej kaloryczności nawet w porównaniu do innych warzyw. Pobudza przemianę materii, polecany w kuracjach odchudzających i oczyszczających, ma działanie moczopędne, uspokajające, wpływa korzystnie na pracę serca, ludowy afrodyzjak i środek na wzmocnienie.

Składniki:
  • seler, 2 szt. (po około 200g szt.)
  • cebula, 1/2 szt.
  • pomarańcza
  • cytryna, 1/2 szt.
  • brzoskwinia, maliny, liście selera (do dekoracji)
  • przyprawy: sól ziołowa, pieprz
 
Sposób wykonania:

Seler zetrzeć na drobnej tarce, skropić cytryną, dodać pokrojoną w kostkę pomarańczę. Poszatkować cebulę, posolić, dodać do selera i porządnie ugniatać ręką tak aby puścił sok i zmiękł. Przyprawiamy solą, cytryną, pieprzem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza