czwartek, 13 maja 2010

Surówka mineralna

Tak zwana "zielenina" jest jednym z najlepszych źródeł składników mineralnych, między innymi wapnia, magnezu, potasu, żelaza. To doskonały składnik diety wspomagający oczyszczanie organizmu zarówno w formie ugotowanej, surowej jak i świeżych soków. Oprócz wysokiej zawartości składników mineralnych, komórki zielonych liści są niezwykle bogate w witaminy, prowitaminy, chlorofil i inne towarzyszące im substancje, wspomagające przyswajanie minerałów przez organizm. Stąd przewaga roślin nad preparatami multiwitaminowymi.

Im ciemniejszy odcień zielonego tym lepiej. "Ciemno-zielone liściaste warzywa" (ang. dark-green leafy vegetables) znajdziemy na szczycie tabel szeregujących żywność według właściwości antyrakowych oraz zawartości cennych witamin i mikroelementów.

Poniżej podajemy naszą propozycję na surówkę z ziół łąkowych. Podobne przepisy można spotkać jako "kurację wiosenną". Oprócz składników mineralnych, witamin i chlorofilu, te dobrze znane zioła łąkowe zawierają wiele innych leczniczych substancji między innymi o działaniu przeciwzapalnym, immunostymulującym, aktywującym procesy regeneracji i odtruwania, regulującym i wspomagającym trawienie.

Świeże składniki (orientacyjne proporcje, które można zmieniać):
  • młode liście babki lancetowatej (2 części)
  • młode liście pokrzywy (1 część)
  • młode liście mniszka lekarskiego (1 część)
  • młode liście krwawnika lub mięty (1 część)
  • sok z cytryny
  • olej lub śmietana lub domowy majonez
Młode liście krwawnika
Składniki należy starannie wymyć pod bieżącą wodą, odwirować, posiekać i przyprawić sokiem z cytryny i śmietaną lub nierafinowanym olejem ewentualnie majonezem.

Surówka może stanowić wyśmienity dodatek i uzupełnienie do innego rodzaju produktów np. serów czy mięs. Smacznego!

                                                                                                             J&S Kmiecik

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza