poniedziałek, 19 lipca 2010

Zielony sok z marchwi

Sok z naci i korzenia marchwi
Nać jest jadalną częścią marchwi o nieco gorzkim smaku, bogatą w odżywcze minerały, witaminy, białka i chlorofil. Może być przyrządzana jak inne, zielone liście warzyw. 

Nać marchwi to zioło lecznicze o działaniu oczyszczającym, moczopędnym, w leczeniu obrzęków. Dzięki antyseptycznym właściwościom dawniej używana jako środek na rany, w problemach śluzówki ust, krwawieniach dziąseł, jako główny składnik leczniczych płynów do płukania ust.

Przykładowe składniki soku:
  • nać marchwi, korzeń marchwi
  • cytryna 
Sok wyciskamy za pomocą wyciskarki lub sokowirówki.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Prawdziwa bomba witamin :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. proszę o podpowiedź w jaką wyciskarkę warto zainwestować,

    OdpowiedzUsuń