wtorek, 22 czerwca 2010

Zupa kalafiorowa


Przepisów na zupę kalafiorową jest wiele. Tutaj jedna z wersji, czysto warzywno-owocowa.

Składniki:
  • kalafior
  • marchew
  • cebula
  • seler, pietruszka
  • nać selera (nadaje gorzki smak, w zamian można użyć 1-go pora lub zielonej cebuli lub naci pietruszki)
  • czosnek (1 ząbek lub kilka)
  • przyprawy: sól kamienna, sos sojowy, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa lub inne zioła według własnych preferencji

Wersja czysto warzywna: do 2 litrów wody wrzucamy pokrojone w duże kawałki seler, marchew, cebulę, nać selera. Gotujemy aż warzywa będą miękkie, solimy a następnie dodajemy kalafior. Kiedy kalafior nieco zmięknie można wyjąć połowę kalafiora z garnka, dodać do zupy drobno pokrojony czosnek, przyprawy i zmiksować. Sprawdzamy smak, dodatkowo przyprawiamy jeżeli jest taka potrzeba i podajemy zupę z całymi kawałkami kalafiora.

W wersji rozszerzonej o inne grupy produktów zupa będzie świetnie smakować z dodatkiem odrobiny masła lub śmietany czy też serów: posypana parmezanem, z dodatkiem serów pleśniowych lub z plastrem pełnotłustego twarogu w talerzu.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. mniam:) Dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. koniecznie z majerankiem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwaga na przyprawy: w składzie sosu sojowego i curry często jest cukier, więc czytajmy składy.

    OdpowiedzUsuń