czwartek, 24 czerwca 2010

Zupa z liści rzodkiewki


Często wyrzucane liście rzodkiewki, zmiksowane lub pokrojone, mogą stanowić wartościowy dodatek do zup. Jest to obowiązkowy składnik niektórych wzmacniających zup leczniczych.

Składniki:
  • warzywa na bulion warzywny: marchewka, seler, pietruszka, cebula, zielona cebula i/lub inne
  • pęczek liści rzodkiewki na litr bulionu (patrz wartość liści rzodkiewki)
  • czosnek (1 ząbek lub kilka)
  • przyprawy: sos sojowy, pieprz ziołowy, kurkuma, lubczyk, cząber i/lub inne zioła i przyprawy do zup

Wersja czysto warzywna: przygotowujemy bulion warzywny (gotujemy warzywa do miękkości). Do bulionu dodajemy pokrojone grubo liście rzodkiewki, zagotowujemy, dodajemy czosnek, przyprawy, a następnie zupę miksujemy.

W wersji rozszerzonej o inne grupy produktów do zupy można dodać śmietany lub odrobinę masła, podawać z grzankami czy też udekorować dodatkiem tartego sera lub łyżką gęstego jogurtu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza