niedziela, 20 czerwca 2010

Surówka owocowa w koszyku z arbuza

Składniki:
  • arbuz
  • cytryna
  • kiwi, winogrona, brzoskwinie lub inne sezonowe owoce według uznania

    Według własnej fantazji wycinamy z arbuza pojemnik na surówkę (np. w kształcie koszyka). Kroimy wydrążony czerwony miąższ, owoce i skrapiamy sokiem z cytryny. Pokrojone składniki umieszczamy i podajemy w wydrążonym arbuzie (lub w naczyniu).

     
    Czerwony miąższ arbuza jest znaną przekąską na gorące dni. Działa ochładzająco, moczopędnie, wpływa korzystnie na serce, pęcherz moczowy, nerki i żołądek. Mniej znany jest fakt, że skórka i nasiona też są jadalne i zdrowe.

    Skórka arbuza zawiera dużo krzemu, działa korzystnie przy cukrzycy, obniża ciśnienie krwi. Przepisy z różnych części świata zwykle karzą wykorzystywać białą, twardą część miąższu po usunięciu zielonej skórki lub całą skórę z jej zieloną powłoką. Skórkę arbuza można gotować, kisić, suszyć, wykorzystać do zrobienia soku lub jeść na surowo jak inne warzywa.

    Nasiona arbuza działają korzystnie na nerki, zawierają dużo cynku oraz cucurbocitrin, związek chemiczny, o działaniu obniżającym ciśnienie krwi. Suszone nasiona znane są jako przekąska, przygotowuje się też z nich wywar. Nasiona również się mieli i używa jako zagęszczacza do potraw lub jako dodatek do mąki. Nasiona mogą również być spożywane świeże, wówczas należy je dobrze przerzuć.

    Brak komentarzy:

    Publikowanie komentarza