środa, 22 września 2010

Warzywa sezonu: dynia

Sok z dyni
Dlaczego warto jeść dynię? Bo jest niskokaloryczna, bogata w korzystne dla zdrowia przeciwutleniacze, minerały, błonnik i jeszcze dobrze smakuje, jeśli tylko ją smacznie przyrządzisz.

Wspomniane przeciwutleniacze to przede wszystkim karotenoidy odpowiedzialne za pomarańczową barwę dyni. Badania sugerują, że są bardzo korzystne dla zdrowia obniżając ryzyko wielu chorób, między innymi: serca, niektórych postaci raka, oczu, wzmacniają układ odpornościowy i działają przeciwzapalnie. Wiadomo na przykład, że spożywanie karotenoidów w jedzeniu jest szczególnie korzystne dla palaczy, znacznie obniżając ryzyko raka płuc.

Miąższ dyni jest tradycyjnie używany w leczeniu obrzęków, pomaga regulować poziom cukru we krwi - działa korzystnie przy cukrzycy i hipoglikemii. Wpływa również na zwiększone wydzielanie śluzu z gardła, płuc oskrzeli. Regularne stosowanie pomaga w astmie oskrzelowej. Ugotowana dynia pomaga wyeliminować pasożyty jelitowe, silniejsze działanie przeciwpasożytnicze przypisuje się nasionom dyni.

Nasiona dyni to cenne źródło cynku i kwasów omega-3, zalecane przy kłopotach z prostatą, oddawaniem moczu, wykazują działanie moczopędne. Nasiona można przyjmować jako napar, mleczko, surowe lub prażone.

Dynia świetnie nadaje się jako składnik diet oczyszczających i odchudzających zarówno w formie gotowanej lub pieczonej (zupy, zapiekanki, farsze, dietetyczne ciasta) jak i surowego miąższu lub świeżego soku.

Sok z dyni dobrze smakuje w połączeniu z marchewkowym czy jabłkowym. Dla wzmocnienia smaku dodaj cytryny, imbiru lub cynamonu.

2 komentarze:

  1. zupa dyniowo imbirowa:
    pokrojony w kawałki miąższ dyni rozgotować w wodzie, dodać cieniutkie plasterki imbiru, umiksować blenderem, zetrzeć na grubej tarce marchewkę, trochę ją podgotować, zaraz przed podaniem do zupy zetrzeć na grubej tarce ser żółty. posolić i popieprzyć.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mus dyniowo-jabłkowy:
    Robimy piure z dyni i jabłka - zdecydowanie więcej dyni niż jabłka - czyli gotujemy pokrojone składniki, doprawiamy startą skórką z pomarańczy i sokiem z cytryny, całość miksujemy. Jak ktoś lubi można też doprawić cynamonem.
    W wersji nie-dietetycznej można dodać miodu, śmietany lub dobrego alkoholu o zdecydowanym smaku, na przykład rumu.

    OdpowiedzUsuń