niedziela, 3 października 2010

Duszony jarmuż

 Poniżej przepis na jarmuż, jedno z najzdrowszych warzyw w wersji duszonej z dodatkiem oliwy z oliwek. W czysto warzywnym wydaniu jarmuż dusimy lub przygotowujemy na parze (około 5 minut) bez dodatku tłuszczów.

Składniki:
  • jarmuż
  • czosnek - kilka ząbków
  • cebula
  • kawałek ostrej papryki, pieprz, sól
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • opcjonalnie: łyżka śmietany i przyprawy (np: ocet balsamiczny, oregano, curry)
Podobno liście jarmużu są najlepsze jak mają długość 20-25 cm. Generalnie wewnętrzne są smaczniejsze, zewnętrzne są lepsze kiedy są młode i kruche (starsze mogą być zbyt włókniste i twarde). Smak jarmużu zmienia się dotknięty przymrozkami - liście stają się nieco słodsze i smaczniejsze.

Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy czosnek i drobno pokrojoną ostrą paprykę z ziarenkami (mogą być płatki, można też później doprawić proszkiem), chwilę smażymy i dodajemy grubo pokrojone liście jarmużu (można wyciąć grubsze fragmenty nerwów bo pozostaną twarde), podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem aż woda wyparuje. Można dusić kilka minut (zwykle przepisy podają, że około 5), można kilkadziesiąt do nieco większej miękkości. 

Przyzwyczajeni do miękkich lub papkowatych warzyw mogą być zaskoczeni większą twardością liści, ale to jest właśnie jarmuż! Na końcu doprawiamy przyprawami. Opcjonalny dodatek łyżki śmietany, odrobiny octu balsamicznego, oregano i curry bardzo dobrze wpływa na smak.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz