O diecie

Zdrowe odżywianie

Zaktualizowano 28-04-2010

Giuseppe Arcimboldo. Lato, 1563
Ścisła dieta warzywno-owocowa jest rodzajem oczyszczającego postu, który może być pomocny w powrocie do równowagi organizmu obciążonego toksynami czy też nadmiarem spożywanego pożywienia. Prowadzenie takiego postu przez czas dłuższy może prowadzić do nadmiernych reakcji oczyszczających, niedoborów składników budulcowych, w konsekwencji do osłabienia organizmu. Co zatem jeść na co dzień?

Ogólne zasady dobrego żywienia

"Jedz pożywienie. Głównie rośliny. Nie za dużo." M. Pollan

Przez pożywienie należy rozumieć PRAWDZIWY, nieprzetworzony pokarm pochodzenia naturalnego tzn. taki który serwowała twoja babcia i jej przodkowie. Skąd mądrość naszych przodków? Nie mieli wyboru. Przemysł żywnościowy albo jeszcze nie istniał lub jeszcze nie odkrył, że wielkie pieniądze leżą w przetwórstwie, nie w zbieraniu plonów. Priorytetem stał się niski koszt produkcji oraz takie zaprojektowanie smaku i wyglądu produktu żeby klient spożywał go jak najwięcej. Korzystniejsze od troski o jakość okazały się inwestycje w marketing.
Joachim Beuckelaer. Cztery elementy: Ziemia. 1569
Jednym z głównych problemów wynikających z przetwarzania pożywienia pochodzenia naturalnego jest pozbawianie go jego najcenniejszych elementów. Przykładem może być produkcja białej mąki. Z ziarna usuwa się jego zewnętrzną część bogatą w cenne substancje, między innymi błonnik, witaminy i minerały. Pozostaje głównie cukier (skrobia). Ironią losu jest fakt, że w obecnym czasie nadmiaru spożywanego pożywienia, większość społeczeństwa cierpi na niedobór minerałów, witamin, czy też z braku błonnika w diecie.

Wiele badań nad dietą naszych przodków, oraz społeczności cieszących się wybitnym zdrowiem i długowiecznością na tle reszty świata, wskazuje, że fundamentem zdrowego odżywiania mogą być pełne ziarna zbóż. Kolejnym wciąż podstawowym elementem są warzywa i owoce. Dalsze piętra piramidy zdrowego żywienia to kolejno: białka, tłuszcze, oraz przyprawy i zioła.

Bez przetworzenia
Przykłady nieprzetworzonych (nierafinowanych) pełnowartościowych produktów (wymienione w kolejności według polecanego udziału w diecie, od fundamentalnego do minimalnego):
  1. Pełne ziarna zbóż - żyto, proso, pszenica, amarantus, jęczmień, komosa ryżowa, brązowy ryż (bardziej wartościowe, lepiej przyswajalne oraz mniej kaloryczne od zwykłych ziaren są kiełki ze zbóż). Produkty z pełnych zbóż, np: płatki (owsiane, pszenne, jęczmienne itd.), chleb z mąki pełnoziarnistej (najlepiej na zakwasie), kasze, razowe makarony.
  2. Warzywa i owoce (szczególnie wartościowe są warzywa koloru zielonego).
  3. Białka - przede wszystkim: rośliny strączkowe (fasole, soczewice), poza tym: orzechy, nasiona, produkty mleczne pełnotłuste, jaja, ryby, owoce morza, sporadycznie: mięso. Mięso czy produkty pochodzenia zwierzęcego powinny pochodzić z ekologicznych hodowli.
  4. Tłuszcze i oleje - oleje nierafinowane, tłoczone na zimno w tym przede wszystkim: lniany, konopny, oliwa z oliwek, poza tym masło.
  5. Naturalne przyprawy, zioła, nierafinowana sól kamienna lub morska.
Co nam szkodzi
Najbardziej popularne, przetworzone (rafinowane) produkty to przede wszystkim biała mąka oraz biały cukier i wszystkie produkty je zawierające (np: białe pieczywo, ciasta, białe makarony, słodycze, popularne napoje gazowane, wszelkie napoje z dodatkiem cukru np. wiele soków dostępnych w sprzedaży) oraz niskiej jakości tłuszcze: margaryny, rafinowane oleje a szczególnie poddane działaniu wysokiej temperatury (np. chipsy).
Z najczęściej spożywanych można jeszcze wymienić wyroby mleczarskie typu "light" (czyli o niskiej zawartości tłuszczu) oraz wysoko przetworzone wyroby przemysłu mięsnego a szczególnie te wytworzone z odpadów poubojowych zmieszanych z niemięsnymi przemysłowymi "wypełniaczami" (np. parówki czy inne wyroby gdzie nie widać struktury naturalnego mięsa).

Zmiany
Jeżeli planujesz zmienić dietę nie śpiesz się ze zmianami: "Unikaj niepokoju i presji zmieniając coś tak kluczowego jak dieta. W miarę jak uczysz się więcej wprowadzaj zmiany z którymi czujesz się komfortowo. Pozwól ewoluować twojej diecie w sposób harmonijny a tym samym uzdrawiający. Nie poganiaj rzeki." P. Pitchford

Żywienie to nie wszystko
Zdrowe żywienie to ważny element w zapewnieniu zdrowia i sił witalnych. Pamiętajmy jednak, że są czynniki ważniejsze:
  • równowaga psychiczna i emocjonalna, rozwój duchowy
  • aktywność fizyczna (człowiek jest "zaprojektowany" do ruchu)
J&S Kmiecik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz