tag:blogger.com,1999:blog-6949682450150032400.post6394990252748099482..comments2023-11-05T09:51:11.083+01:00Comments on dieta Warzywno Owocowa: Pomidor i ogórek - łączyć w potrawach, czy nie?Sebastian Kmiecikhttp://www.blogger.com/profile/01979802844447994469noreply@blogger.comBlogger11125tag:blogger.com,1999:blog-6949682450150032400.post-24799067117427515322014-07-01T19:21:35.884+02:002014-07-01T19:21:35.884+02:00powyżej jest mowa o zakwaszaniu surówki, nie organ...powyżej jest mowa o zakwaszaniu surówki, nie organizmu. a czy spożycie cytryny wpływa na równowagę kwasowo-zasadową organizmu? raczej nie. proponuję poczytać więcej na temat tzw diety alkalicznej np http://chriskresser.com/the-ph-myth-part-1Sebastian Kmiecikhttps://www.blogger.com/profile/01979802844447994469noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6949682450150032400.post-65700861559292465462014-07-01T17:44:04.248+02:002014-07-01T17:44:04.248+02:00ale sok w organiźmie pełni rolę zasadową - mimo że...ale sok w organiźmie pełni rolę zasadową - mimo że jest kwaśny, proponuję poczytać więcej na temat co zakwasza organizm, polecam rano woda z sokiem z cytryny na czczo lub wode z jonizatora - aby odkwasić organizmAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6949682450150032400.post-748505348914737562014-05-03T09:07:44.387+02:002014-05-03T09:07:44.387+02:00Czytałam, że jedna łóżeczka soku z ogórka niszczy...Czytałam, że jedna łóżeczka soku z ogórka niszczy 3 litry soku pomidorowego. Ponadto niszczy witaminę C z innych warzyw. Zatem czy warto przygotowywać coś co jest nic nie warte. A wystarczy dodać ogórka kiszonego i cala potrawa otrzyma nową wartość. ASmeblehttps://www.blogger.com/profile/10603484256101549948noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6949682450150032400.post-64421471244150346592014-05-01T22:09:41.726+02:002014-05-01T22:09:41.726+02:00sok z cytryny jest bardzo kwaśny, ma pH koło 2.sok z cytryny jest bardzo kwaśny, ma pH koło 2.Sebastian Kmiecikhttps://www.blogger.com/profile/01979802844447994469noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6949682450150032400.post-72392303793261871852014-05-01T21:48:21.146+02:002014-05-01T21:48:21.146+02:00ale cytryna nie jest produktem kwaśnym tylko zasad...ale cytryna nie jest produktem kwaśnym tylko zasadowym!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6949682450150032400.post-51420472359049205522013-09-01T09:08:22.913+02:002013-09-01T09:08:22.913+02:00Dziękuję za ten cenny wpis. Podam dalej i może sko...Dziękuję za ten cenny wpis. Podam dalej i może skończą się uwagi podczas jedzenia sałatki, że "nie powinnaś łączyć ogórka z pomidorem ponieważ blabla.."Jesz sobie to co lubisz aż tu nagle w śniadanie w pracy wcina się koleżanka z taką uwagą i nie masz ochoty już tego jeść.<br />Bardzo jeszcze raz dziękuję :) Fajna stronka!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6949682450150032400.post-28092691886579526342012-04-11T18:54:01.330+02:002012-04-11T18:54:01.330+02:00Ogólnie mówiąc, zrobienie naturalnego octu polega ...Ogólnie mówiąc, zrobienie naturalnego octu polega na przeprowadzeniu fermentacji octowej jakiegoś naturalnego produktu (jabłek, winogron lub innych). Po fermentacji zlewamy płyn znad produktu i gotowe - mamy ocet nierafinowany. Przemysł stosuje jeszcze rafinację, czyli oczyszczenie octu w kierunku zwiększenia jego trwałości (np. poprzez destylację, filtrację, pasteryzację i inne procesy), oraz dodatek chemicznych środków konserwujących.Sebastian Kmiecikhttps://www.blogger.com/profile/01979802844447994469noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6949682450150032400.post-21094338508553491172012-04-11T17:25:17.178+02:002012-04-11T17:25:17.178+02:00Co to jest ocet nierafinowany????? W procesie prod...Co to jest ocet nierafinowany????? W procesie produkcji octu nie przeprowadza się rafinowania. To nie olej, czy cukier.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6949682450150032400.post-33844842807399504042012-04-04T20:16:23.419+02:002012-04-04T20:16:23.419+02:00Owoce pomidora obok wit c zawierają też m.in.: só...Owoce pomidora obok wit c zawierają też m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: K, B1, B2, B6, PP; kwasy: pantotenowy, foliowy, szczawiowy; <br />Więc nie martwiłabym się utratą wit c, której winny jest ogórek.Sam ogórek też nie jest gorszy ma dużo błonnika potasu i fosforu. A witaminę c posiada większośc warzyw i owoców. papryka ma jej najwięcej. pozdrawiam.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6949682450150032400.post-74474851386505086962011-08-22T22:13:18.190+02:002011-08-22T22:13:18.190+02:00Będzie kontynuacja, dzięki za zachętę!:)Będzie kontynuacja, dzięki za zachętę!:)Sebastian Kmiecikhttps://www.blogger.com/profile/01979802844447994469noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6949682450150032400.post-53027301639734607702011-08-22T21:15:20.024+02:002011-08-22T21:15:20.024+02:00Dobry wieczór, jak miło, że po 3 miesiącach przerw...Dobry wieczór, jak miło, że po 3 miesiącach przerwy pojawił się nowy wpis :) Nie żebym na niego czekała ; ) - tego bloga odkryłam kilka dni temu, ucieszyłam się a potem zmartwiłam patrząc na datę ostatniego postu. Jednak teraz odzyskałam nadzieję, że blog będzie kontynuowany. <br />Dieta warzywno-owocowa jest mi bliska od 3 lat, dlatego cenna jest dla mnie możliwość poznania nowych przepisów i opinii ekspertów na ten temat.<br />Od kilku lat też zbierałam się, by nastawić domowy ocet jabłkowy, ale jakoś brakowało mi odwagi - po przeczytaniu postów na ten temat uznałam, że czas najwyższy - dzisiejsze obierzyny z własnych antonówek, które obecnie smażą się w towarzystwie aronii, zamiast do kosza trafiły do słoja. Bardzo jestem ciekawa efektu.<br />Dziękuję serdecznie za podjęcie tematyki zdrowego odżywiania w tak przyjaznej formie :)<br />Pozdrawiam - Dorota.Doranmahttps://www.blogger.com/profile/11246226672565999672noreply@blogger.com