tag:blogger.com,1999:blog-6949682450150032400.post5028788388369301019..comments2023-11-05T09:51:11.083+01:00Comments on dieta Warzywno Owocowa: Majonez domowySebastian Kmiecikhttp://www.blogger.com/profile/01979802844447994469noreply@blogger.comBlogger14125tag:blogger.com,1999:blog-6949682450150032400.post-48543155593167996452013-06-23T09:35:01.299+02:002013-06-23T09:35:01.299+02:00Zawsze robię majonez dodając tylko żółtko i wychod...Zawsze robię majonez dodając tylko żółtko i wychodzi super. Z całym jajkiem jeszcze nie próbowałam. Możesz więc spokojnie zrobić na samym żółtku. Bardzo ważna jest temperatura składników. Nie powinny być prosto z lodówki. Zawsze robię (ponad 20 lat) majonez mikserem i nie ma tu nic do rzeczy narzędzie, jak zaznacza ktoś wcześnie. Gdy jeden składnik dodałam zimny, majonez musiałam "ratować". <br />GospochaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6949682450150032400.post-50037864226369181082013-06-17T20:58:37.863+02:002013-06-17T20:58:37.863+02:00Ja zawsze robiłam ręcznie cienką stróżką, a tu tak...Ja zawsze robiłam ręcznie cienką stróżką, a tu taka profanacja ;) A z samego żółtka też tym sposobem wychodzi? (jakoś surowe białko do mnie nie przemawia...)wKratke.com.plhttp://wkratke.com.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6949682450150032400.post-51870418977598015602013-02-23T20:29:56.906+01:002013-02-23T20:29:56.906+01:00Raczej nie, miąższ wpływa na smak raczej w podobny...Raczej nie, miąższ wpływa na smak raczej w podobnym stopniu jak sok (wypróbowane używając prostej wyciskarki, która przemyca sporo miąższu). Ale jak pestka wpadnie to jest zdecydowana różnica :)JKhttps://www.blogger.com/profile/13687053532892809813noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6949682450150032400.post-48014373042446438842013-02-23T14:19:44.744+01:002013-02-23T14:19:44.744+01:00może rzeczywiście, chciałem być taki akuratny i wz...może rzeczywiście, chciałem być taki akuratny i wziąłem extra virgin. może się po raz kolejny okazać, że nadgorliwość się nie sprawdza :-) sprawdzę następnym razem, dzięki<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6949682450150032400.post-78752097444580202242013-02-23T14:17:38.551+01:002013-02-23T14:17:38.551+01:00użyłem wyciskarki, więc pestek nie było, ale może ...użyłem wyciskarki, więc pestek nie było, ale może w soku zbyt mocno wyżętej cytryny nie pojawiło się trochę goryczki z miąższu?...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6949682450150032400.post-86310284259351543372013-02-23T14:00:09.635+01:002013-02-23T14:00:09.635+01:00być może pestka z cytryny wpadła do miksowania, lu...być może pestka z cytryny wpadła do miksowania, lub wynika to ze smaku użytego olejuJKhttps://www.blogger.com/profile/13687053532892809813noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6949682450150032400.post-33713285348921446312013-02-23T13:56:53.817+01:002013-02-23T13:56:53.817+01:00z nożykami i na szybkich obrotach, z jogurtem możn...z nożykami i na szybkich obrotach, z jogurtem można mieszać nie od razu ale po zrobieniuJKhttps://www.blogger.com/profile/13687053532892809813noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6949682450150032400.post-33799093767813233672013-02-23T13:27:24.911+01:002013-02-23T13:27:24.911+01:00Jeśli użyłeś oliwy z oliwek, to goryczka może poch...Jeśli użyłeś oliwy z oliwek, to goryczka może pochodzić od oliwy. Tak mi się kilka razy zdarzyło. Dlatego do majonezu używam łagodniejszych smaków np. słonecznikowego lub z pestek dyni albo rzepakowego.Dorota Szczepaniakhttps://www.blogger.com/profile/02429388764801892609noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6949682450150032400.post-63765629700886019612013-02-23T12:42:19.620+01:002013-02-23T12:42:19.620+01:00wyszła mi dobra konsystencja, ale majonez ma lekko...wyszła mi dobra konsystencja, ale majonez ma lekko gorzki posmak. z czego to może wynikać?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6949682450150032400.post-4933484955772628582013-02-22T22:55:31.219+01:002013-02-22T22:55:31.219+01:00A blender ten z nożykami czy taki z końcówką do ub...A blender ten z nożykami czy taki z końcówką do ubijania białek? <br />I na szybkich obrotach jak bita śmietana czy wolnych? <br />Mieszał ktoś może od razu z jogurtem?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6949682450150032400.post-83351161662069980272013-02-16T15:18:33.095+01:002013-02-16T15:18:33.095+01:00Bardzo ważna jest temperatura poszczególnych skład...Bardzo ważna jest temperatura poszczególnych składników. Kiedyś robiłam majonez, w składnikach była łyżeczka musztardy i ową musztardę dałam prosto z lodówki. Były problemy, żółtko nie chciało przyjąć ani kropli oleju. Majonez błyskawicznie się z rozwarstwiał. Teraz uważam, wcześniej wyjmuję składniki z lodówki i majonez wychodzi super.<br />Jeśli dodaję ocet do majonezu, to tylko ocet jabłkowy własnej produkcji. Majonez ma łagodniejszy smak i jest o niebo zdrowszy. Podobnie, jak z sokiem z cytryny.<br />GospochaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6949682450150032400.post-34739875560957575012012-05-17T14:44:07.007+02:002012-05-17T14:44:07.007+02:00Według mojego doświadczenia temperatura jest ważna...Według mojego doświadczenia temperatura jest ważna gdy robimy majonez ręcznie np. widelcem lub "trzepaczką". W podanym przepisie majonez robimy blenderem (szybko miksującym nożem) i wtedy temperatura nie jest taka ważna - jeżeli składniki pochodzą z lodówki majonez powinien się udać.<br /><br />W razie nieudanego majonezu nie poddajemy się tylko raz jeszcze: do jajka i soku z cytryny powoli wlewamy, miksując, nieudany majonez i tym razem powinno się udać.JKhttps://www.blogger.com/profile/13687053532892809813noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6949682450150032400.post-56347901915274423972012-05-16T20:52:15.289+02:002012-05-16T20:52:15.289+02:00Bardzo ważne! Żeby majonez się udał wszystkie skła...Bardzo ważne! Żeby majonez się udał wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Ze składników wyjętych z lodówki robi się zmiksowany płyn. Ale jeśli tak się stanie nie należy wylewać tego do zlewu, lecz zaczekać, aż wszystko się ogrzeje i jeszcze raz zmiksować. Nie potrzeba lać oleju wąską strużką, można od razu wlać cały i zmiksować.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6949682450150032400.post-26806180148420185462011-02-06T10:54:08.788+01:002011-02-06T10:54:08.788+01:00Przepis jest super! od dawna go stosuję i właśnie ...Przepis jest super! od dawna go stosuję i właśnie zamierzałem podzielić się nim na tym forum ,ale kiedy przeczytałem że już jest to tylko mogę go pochwalić.Wszystkie inne przepisy z powolnym dodawaniem oleju po kropelce to przestarzałe a i tak nie zawsze skuteczne metody. Zwykle biorę słoik "twist" wbijam do niego całe jajko ,daję łyżkę musztardy, pół łyżeczki soli, ,łyżkę cukru, dwie łyżki octu a następnie wlewam oleju do połowy słoika ,potem wkładam blender do dna i uruchamiam go obserwując przez szkło słoja jak od dna rośnie gęsty majonez.Gdyby przypadkiem się zważył, wbijam jeszcze jedno całe jajko i miksuję nadal,można wówczas dodać jeszcze nieco oleju.Majonez gotowy.A jaki puszysty i smaczny!!!Anonymousnoreply@blogger.com