sobota, 9 stycznia 2016

Czipsy z jarmużu

Zima to sezon na jarmuż! Jak wiecie, trudno o zdrowsze warzywo - wiecej o tym tu. Jarmuż można udusić, smakuje wtedy podobnie do kapusty ale jego liście są nieco twardsze. Tak przygotowany jarmuż zwykle smakuje warzywnym miłośnikom, warzywnym niejadkom - niekoniecznie.

Jest jednak sposób przygotowania jarmużu, który będzie smakował prawie każdemu: CZIPSY.

Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Obrywamy gałązki jarmużu, usuwamy najgrubsze żyłki i zostawiamy te średnie i mniejsze (patrz zdjęcie powyżej). Przed upieczeniem, czipsy można (ale nie trzeba) doprawić odrobiną tłuszczu z dodatkiem przypraw.

Można to zrobić na przykład tak: rozpuszczamy w garnuszku nieco klarowanego masła, albo oleju kokosowego, i dodajemy do tłuszczu przyprawy (np. sól, pieprz, ostrą paprykę chilli, kurkumę, albo inne, jakie lubicie). Wystarczy jak przygotowane listki jarmużu będą tylko w niewielkiej części pokryte tłuszczem i przyprawami. W tym celu można, na przykład, dodać do miski z liściami jarmużu niewielką ilość tłuszczu z przyprawami i później całość wymieszać ręką tak żeby pokryć przynajmniej drobny kawałek większości listków. Co ważne, liście przygotowane do pieczenia powinny być suche.

Tak przygotowane liście rozkładamy na blasze (najlepiej najwiekszymi żyłkami do góry) i wrzucamy do piekarnika w temperaturze 150 stopni na 5-10 minut (czas nie jest ścisle określony bo to zależy od piekarnika). Po tym czasie sprawdzamy czy liście są miękkie. Jeśli tak, całość pozostawiamy na dodatkowe 2-3 minuty. Idealny stopień upieczenia jest wtedy, kiedy liście staną się twarde/chrupkie i jeszcze nie zdążą zmienić koloru na jasno brązowy. To może się nie udać dla wszystkich liści (cześć może być lekko brązowa, a cześć nie) - tak jak na zdjęciu poniżej.


Upieczony jarmuż można chrupać jak czpisy, można też nieco pokruszyć liście i użyć jako posypki do zup - smakuje rewelacyjnie!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza