niedziela, 9 marca 2014

Ciastka gryczano-marchewkowe z bakaliami [bezglutenowe]

Niepalona kasza gryczana rządzi! Po cieście naleśnikowym i batonikach, dzisiaj kolejny przepis z użyciem namoczonej i skiełkowanej kaszy [szczególnie przepis na naleśniki zdobył sobie spore uznanie]. Tym razem udane połączenie kaszy z marchewką i bakaliami w postaci ciastek.

Składniki:
  • 1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej
  • 250g marchwi
  • 4 - jajka
  • 100g rodzynek
  • 100g migdałów
  • 100g łuskane nasiona dyni
  • 100g orzech włoski
  • 330g woda mineralna gazowana (jedna mała butelka)
  • 70g masła klarowanego (może być zwykłe, zamiast masła można też użyć oleju dobrej jakości, np. kokosowego)
  • szczypta soli
Wykonanie:
  1. Kaszę - moczymy i kiełkujemy (więcej o kiełkowaniu kaszy).
  2. Migdały, orzechy, dynię – zmielić, najlepiej na wiórki.
  3. Rodzynki – pokroić.
  4. Marchewkę – zetrzeć na drobnej tarce.
  5. Skiełkowaną kaszę miksujemy z jajkami i wodą mineralną, łączymy z pozostałymi składnikami, wykładamy łyżką na blachę uprzednio wyłożoną pergaminem.
  6. Do części ciasta można dodać łyżkę kakao - na zdjęciu po lewej są ciastka z dodatkiem kakao, po prawej bez.
  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°-180°C – około 30 minut.

Ciastka wyszły delikatnie słodkie, bez posmaku kaszy. Bardziej słodkolubni mogą spróbować dodać więcej słodkich bakalii, suszonych owoców, stewii lub miodu.



J&S Kmiecik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz