piątek, 5 kwietnia 2013

Surówka z ugotowanej czerwonej kapusty

Niektórym ciężko przekonać się do surówki z czerwoną kapustą w postaci surowej (tutaj wersja 1 i wersja 2).

A to kapusta zbyt twarda, a to zbyt ostro smakuje… 

Poniżej bardzo prosty przepis na surówkę z ugotowanej czerwonej kapusty.


Składniki:
  • 1 kapusta czerwona (około 1,20 kg)
  • 1 cytryna
  • 1 jabłko
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 cebula
  • przyprawy – sól morska z ziołami, pieprz naturalny, łyżka chrzanu
Surówka w zestawie obiadowym.

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować, zalać 0,5 litrem wrzącej wody, gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać skórkę przekrojoną na cztery części z umytej i wyciśniętej cytryny w celu odzyskania koloru czerwonej kapusty. Gdy kapusta zmięknie: odcedzić, skórki usunąć, wystudzić. Gdy kapusta wystygnie: dodać cebulę pokrojoną w kostkę, jabłko, ogórek kiszony pokrojone w słupki lub w kostkę oraz przyprawy – sok z cytryny, chrzan, pieprz, sól.

To wersja warzywno-owocowa, w opcji pełnowartościowej można dodać dobrego oleju – np. lnianego, lub majonezu domowej roboty.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ja też robię podobnie i wszystkim smakuje, dziękuję za przypomnienie przepisu-Danuta

    OdpowiedzUsuń