sobota, 25 sierpnia 2012

Fasolka szparagowa z jarmużem

O wyjątkowych zaletach jarmużu i fasolki szparagowej już pisaliśmy. Ostatnio wypróbowaliśmy ich połączenie - smakuje rewelacyjnie. W skrócie: przyrządzamy na szybko duszony jarmuż i dodajemy do niego ugotowaną fasolkę. Bardziej szczegółowy, przykładowy przepis poniżej.

Składniki:
  • fasolka szparagowa (użyliśmy fasolki szparagowej mamut, zwaną masłową) - około 2-3 litry (objętość, którą surowa fasolka zajęła w garnku)
  • kilkanaście młodych liści jarmużu (tyle ile na zdjęciu)
  • 2 świeże pomidory
  • trochę masła lub oliwy z oliwek
  • przyprawy (przykładowy zestaw): kilka ząbków czosnku, sól kamienna, sos sojowy, kurkuma, papryka chili, curry, zioła wg uznania

W niewielkiej ilości wody (z dodatkiem wybranych przypraw, np. soli i kurkumy) gotujemy fasolkę (około 15 minut) - do akceptowalnej miękkości. 

W tym czasie dusimy na maśle (lub oliwie) jarmuż (około 10 minut): na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucamy pokrojony czosnek i przykładowo drobno pokrojoną ostrą paprykę, chwilę smażymy i dodajemy pokrojone liście jarmużu (można wyciąć grubsze fragmenty nerwów bo pozostaną twarde) oraz 2 pokrojone pomidory. Dusimy pod przykryciem - kilka minut lub dłużej do nieco większej miękkości.



Jeżeli akceptujemy miękkość to dodajemy: przyprawy wg uznania oraz ugotowaną fasolkę i gotowe. Smacznego!

3 komentarze:

  1. uwielbiam jarmuż, choć w moim mieście trudno go dostać- dla mnie to król kapustnych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety nie mogę nic z kapustnych, karmię piersią. Ale przepis jak najbardziej godny zachowania i wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jarmuż jest super tylko bardzo ciężko go dostać:/
    Pozdrawiam,
    http://your-naturalhealth.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń