sobota, 29 października 2011

Ciasto bananowiec


Poniżej prezentujemy przepis na bananowiec - ciasto szybkie w wykonaniu i smaczne - wyłącznie z naturalnych i nieprzetworzonych składników: bananów, pełnoziarnistych zbóż, bakalii i dodatku tłuszczu.


Składniki:
  • banany 8-10 szt.
  • mąka pszenna razowa z pełnego przemiału - 300g (inaczej: 2 filiżanki albo 1 i 1/3 szklanki) 
  • płatki owsiane - 2 szklanki
  • wiórki kokosowe - 1 szklanka
  • rodzynki (lub/i inne pokrojone bakalie) - 1 szklanka
  • orzechy włoskie lub laskowe - 1 szklanka
  • cytryny 2-szt. (starta skórka i sok)
  • masło lub masło klarowane lub oliwa z oliwek - 1 szklanka
  • opcjonalnie przyprawy (np. 1 łyżeczka cynamonu albo/i 1 łyżeczka kurkumy)
Wykonanie:
Banany obrać i zmielić, połączyć z sokiem cytrynowym i resztą składników, wymieszać, umieścić w foremce (dla dekoracji można posypać sezamem lub/i siemieniem lnianym), a następnie upiec (temperatura około 180 stopni C, czas: 1 godzina).

Smacznego!
J&S Kmiecik

3 komentarze:

  1. Wspaniały przepis i jakie zdrowe ciacho, muszę takie zrobić, dodaję do zakładek, koniecznie!!!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. jakiej wielkości formy użyć na tyle składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spokojnie sie miesci do standardowej formy 24 x 40 cm

      Usuń