poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Warzywa sezonu: fasola szparagowa

Fasola szparagowa należy do najbardziej wartościowych warzyw, ponieważ ma bardzo mało kalorii, duże ilości cennych minerałów i witamin oraz dużo błonnika.

Zielona lub żółta szparagówka jest bardzo dobrym źródłem witamin C, K, kwasu foliowego, żelaza i manganu. Z punktu widzenia zawartości witaminy A (beta karoten) zielona zdecydowanie przewyższa żółtą, ponieważ zawiera jej kilka razy więcej i jest jej bardzo dobrym źródłem w porównaniu do innych warzyw.

Szparagówka zawiera najwięcej korzystnych substancji gdy jest młoda, kiedy małe fasolki wewnątrz są jeszcze słabo rozwinięte a strąki łatwo się łamią przy zginaniu (nie są gumowate). W porównaniu do suszonych fasol szparagówka zawiera mniej białka, więcej błonnika i więcej korzystnych składników odżywczych.

Według tradycyjnej medycyny wschodu wzmacnia układ trawienny i nerki oraz ogólnie. Stosowana przy leczeniu cukrzycy, łagodzi częste oddawanie moczu i pragnienie związane z tą chorobą. Również przy mimowolnym uwalnianiu nasienia, biegunce, białych upławach.

Niektóre z zalet szparagówki:
  • korzystna dla zdrowia kobiet menstuujących oraz karmiących, również dla osób z niedoborem żelaza
  • dzięki bogactwu minerałów i witamin działa wzmacniająco i chroni odporność
  • doskonała dla odchudzających się (bardzo mało kalorii, niski indeks glikemiczny)
  • chroni przed osłabieniem kości
  • działa korzystnie na układ krwionośny, pomocnie przy obniżaniu ciśnienia
  • działa korzystnie na jelito grube (chroni przed nowotworem)
  • ma właściwości przeciwzapalne (np. przy zapaleniu stawów, czy astmie)
Szparagówka świetnie smakuje ugotowana (np z dodatkiem czosnku, przypraw i masła) lub upieczona w piekarniku (np z czosnkiem, cebulą, oliwą z oliwek i przyprawami). Aby stracić jak najmniej cennych składników oraz zachować jak najwięcej smaku warto ją przygotowywać na parze. Stanowi doskonały i zdrowy "wypełniacz" do zup, potraw jednogarnkowych, zapiekanek, sałatek.

Linki:
WHfoods: Green beans
Healthlady.com: String beans

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza