niedziela, 15 sierpnia 2010

Ogórki duszone w sosie pomidorowym

Duszone ogórki w sosie pomidorowym to szybka w przygotowaniu, bardzo lekka i smaczna przekąska.

Składniki:

  • ogórki świeże 3-4 szt.
  • pomidor 2 szt.
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 3 ząbki
  • przyprawy – sól ziołowa, pieprz, sos sojowy, pieprz cayenne

Wykonanie:
Pomidory, cebulę, czosnek, pokroić i dusić na wolnym ogniu (można zmiksować). Następnie przyprawić, dodać ogórki pokrojone w dowolne cząstki (połówki, ćwiartki, plastry), poddusić, serwować.

Smacznego!

Czytaj również przepisy na soki z ogórka

4 komentarze:

  1. Dobre :-) tylko ogórki trochę twarde mimo długiego czasu duszenia. Może ogórek kiszony byłby lepszy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękujemy za komentarz! Rzeczywiście, w wyniku duszenia ogórek traci głównie jędrność i nie jest zbyt miękki, nie rozgotowuje się tak jak cukinia. Ale to jest w porządku. Jeżeli surowe ogórki nie są pierwszej młodości można też spróbować cienko obrać skórkę (szkoda tracić skórkę bo tam jest najwięcej korzystnych substancji). Z kiszonych faktycznie może być lepiej w zależności od indywidualnych preferencji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczna potrawa szybka w przygotowaniu i nawet niewiedzialem ze moze byc taka dobra

    OdpowiedzUsuń