środa, 21 kwietnia 2010

Wiosenna surówka z mniszkiem

 
Dziś proponujemy wiosenną surówkę z dodatkiem młodych liści mniszka lekarskiego (popularny mlecz). Mniszek ma szczególnie pozytywny wpływ na wątrobę i nerki, działa oczyszczająco, odtruwająco i odchudzająco. W Polsce popularny chwast, we Francji w okresie wiosennym popularna "sałata"  doceniana przez Panie dbające o urodę, więcej o mniszku.

Składniki:
  • pół cebuli
  • kawałek średniej wielkości pora
  • kilka pędów selera naciowego
  • rzodkiewki
  • ogórek świeży, ogórek kiszony
  • garść liści mniszka lekarskiego (najlepiej młodych)
  • jabłko
  • ogórek kiszony
  • pół cytryny
  • szczypta soli kamiennej lub morskiej
Nie musisz mieć wszystkich składników, możesz też dodać inne wg własnego uznania i smaku. Cebulę, pora i seler szatkujemy na mini-szatkownicy lub kroimy na cienkie plasterki nożem.



Dodajemy utarte na tarce jabłko, ogórki kiszone, pokrojony na drobno mniszek lekarski oraz sok z cytryny dla polepszenia smaku. W celu zrównoważenia gorzkiego smaku mniszka można próbować zwiększyć ilość jabłka lub innych łagodnych składników, które lubisz. Dla dekoracji tniemy na plasterki ogórek oraz rzodkiewkę.

Mniszek, ogórek, rzodkiewka


Jeżeli nie jesteś na ścisłej diecie, aby polepszyć smak dodaj do surówki dressing (np. nierafinowany olej lniany lub oliwa z oliwek extra virgin z cytryną i przyprawami, domowej roboty majonez itp.). Gorzki smak mniszka dobrze komponuje się w surówce z łagodnymi dodatkami np. z serem typu brie czy camembert.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Trafiłam całkiem przypadkiem na blog w poszukiwaniu danych o... czerwonej kapuście i jestem bardzo zadowolona, że mnie tu przygnało :) Fantastyczny blog, wiele cennych informacji, przepisów - rewelacja ! Dodaję do obserwowanych i będę na pewno często zaglądała podpatrując ciekawych przepisów ;) Pozdrawiam serdecznie życząc wspaniałych świąt i szczęśliwego Nowego Roku 2012 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawzajem! dzięki za miły komentarz pod tym niezłym przepisem - hmmm, aż dziwne, że go nikt do tej pory nie skomentował ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. aby pozbyć się gorzkiego smaku mniszka, należy liście pomoczyć przez pół godziny w wodzie z solą.

    OdpowiedzUsuń